Pet.Site.Hu - Kutyás Fórum és Galéria - Minden ami Kedvenceinkről szól
Pet.Site.Hu
Kutyás Fórum és Galéria - Minden ami Kedvenceinkről szól

Segitség!Segitség! 

RegisztrációRegisztráció BelépésBelépés  GalériaGaléria KeresésKeresés Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned

Pontos idő: 2020 Máj. 24. Vasárnap 23:04
Időzóna: (GMT +1 óra)
Fórum index » Csevely az egyes fajtákról » West Highland White Terrier
Ugrás:  
Malassezia
Moderátorok:  Adri & Spiky, Mooney, T.J.
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához 1 / 1 oldal [3 H.sz.] Téma megjelölése olvasatlanként :: Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése
Szerző Üzenet
lotifut
falkavezér
falkavezér

Neme: Neme:Nő Kor: 57
Csatlakozott: 2005.09.25., 8:41
Hozzászólások: 1218

HozzászólásElküldve: 2006 Nov. 5. Vasárnap 12:38    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével E hozzászólás és az utánnakövetkezők megjelölése olvasatlanként

Azért az nagyon jó hír, hogy bár egy szörnyű betegségről van szó: gyógyítható.
Kop-kop-kop ....
_________________
Lotifut - Panni
Lehet kutya nélkül élni, de ...
Vissza az elejére
lotifut jelenleg offline Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
McMonique
falkavezér
falkavezér

Neme: Neme:Nő Kor: 50
Csatlakozott: 2006.10.02., 11:43
Hozzászólások: 2470

HozzászólásElküldve: 2006 Okt. 30. Hétfő 18:38    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével E hozzászólás és az utánnakövetkezők megjelölése olvasatlanként

Köszönöm a fordítást. Nagyon tanulságos. Remélem sosem lesz szükségem rá. Nem kell megmutatnom az orvosomnak. Szörynű
Vissza az elejére
McMonique jelenleg offline Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
JEEM
falkavezér
falkavezér

Neme: Neme:Nő Kor: 42
Csatlakozott: 2006.08.21., 13:34
Hozzászólások: 1797

HozzászólásElküldve: 2006 Okt. 30. Hétfő 11:02    Hozzászólás témája: Malassezia Hozzászólás, az előzmény idézésével E hozzászólás és az utánnakövetkezők megjelölése olvasatlanként

Forrás: http://www.westiemed.org/health/malassezia/

Az elmúlt néhány évben aggasztó számú Westie tulajdonos keresett segítséget a Westiejének, akik a Malassezia bőrgyulladás aggasztó tüneteitől szenvedtek.

A megszámlálhatatlan állatorvosi látogatás, és a különböző gyógymodok ellenére a Westiejük állapota csak rosszabb és rosszabb lett. Ennek eredményekébben a tulajdonos egyre frusztráltabb lesz, és gyakran a Westie magára marad az állatorvosnál, menhelybe adják, vagy elaltatják.

Leggyakrabban a kivizsgálás egy kétsgébeesett kifogást eredményez hasonlót a következőhöz: “Van egy Westiem súlyos bőrallergiával. Számtalanszor voltunk az állatorvosnál és kipróbáltunk mindenféle kezelést, de egyik sem használt. A Westiem folyamatosan vakarózik és hullik a szőre. Nagyon sajnálom. Van valami javaslat, hogyan tudnék segíteni neki?”

Ismerősen hangzik? Szenved a Westied viszketéstől, szőr hullástól fekete olajos és/vagy kérges a bőre, dohos élesztő szagú a teste és ezen felül gyakran van fül gyulladása?

Ha a válasz “igen”, akkor nagyon valószínű, hogy a Westienek Malassezia-ja van.

A gomba fertőzések különösen viszketnek, kérges bőrt eredményeznek és büdösek. Gyakran először kiütései lesznek és viszket, majd elkezdhet megvastagodni a bőr és “elefánt szerű” kinézetete lesz a bőrének. A viszketés kétségbe ejtő lesz, és a szaga is különösen aggasztóvá válik.

Mi a Malassezia?
Malassezia egy gomba fajta neve ami előfordul az egészséges és a beteg kutya bőrén és fülében. A normális egészséges bőrön nem okoz problémát. Ahhoz hogy gomba fertőzést kapjon a kutya a bőr felületének meg kell változni, hogy kedvezővé váljon a gombák burjánzásának. Néhány feltétel, ami segíti a gombák elburjánzását: magas környezeti páratartalom, a bőr zsírosságának növekedése (allergiás gyulladás miatt), immunhiány, bolha vagy étel allergia, vagy seborrhea (túlzott zsírosodása a bőrnek). Néhány Westie magára a gombára allergiás.
Sok fajta már genetikailag hajlamos a gomba fertőzésre, sajnos a West Highland White terrier az egyik ezek közül.

Hogyan diagnosztizálják a Malassezia fertőzést?
A leggyakoribb módszer a Malassezia diagnosztizálásra, az organizmus azonosítása mikroszkóp alatt. Az állatorvos egy mikroszkóp lapot nyom a fertőzött területre, és azután a ragadós, olajos anyagot ami ráragad a lapra megfesti és megvizsgálja, hogy talál-e benne kórokozót. Másik módszer amit az állatorvos alkalmazhat, hogy egy vattacsomóval gyűjt anyagot, vagy bőrkaparékot vesz és azt helyezi az üveglapra. Mindenesetre, mivel a Malassezia megtalálható a kutyák és macskát egészséges bőrén is, ezért mindig van bizonyos kétség, hogy valóban ez az ami a tüneteket kiváltja. Ezért a diagnózist minig a kezelés eredménye erősíti meg. (Figyelem: Staph fertőzés nagyon hasonló tünetekkel járhat mint a Malassazia… szőr hullás, rossz szag, stb. Amikor az állatorvos mintát vesz, és gomba organizmusokat talál, az lehet Malassezia, ha baktérium organizmust talál, az lehet Staph. A Staph gyógykezelése nagyon hasonló. Mindig konzultáljon az állatorvosával.)

Fontos megemlíteni, hogy mielőtt a Malassezia elsőfokú diagnózisát kimondjuk, egyéb körülményeket ki kell zárni. Allergia a bacilushordozó felületekre, gyógykezelések hatásai, bőr fertőzések, rüh, atopy (étel allergia) hasonló tüneteket okozhatnak. A cél, hogy meghatározzuk, hogy a Malassezia-e az elsődleges probléma, vagy valamely más feltétel hatására alakult ki. Mindkét esetben a fertőzést meg kell szűntetni.
Fontos megjegyezni azt is, hogy a gomba nem fertőző, bár visszatérhet, ha a kiváltó allergia, seborrhea stb nincs kezelve.

Hogyan kezelhető a Malassezia fertőzés?
A kezelés lehet szájon át történő, helyi vagy mindkettő. A helyi kezelés önmagában nem mindig elegendő, de mivel a gyógyszeres (szájon át történő) kezelés dárga gyakran a helyi kezelést próbálják meg először, főként akkor, ha nem nagy bőrfelület érintett. (nagyon kis felület helyi kezelésére a miconazole krémet lehet alkalmzani napi kétszer több hétig.)
Annak érdekében, hogy a Malassazia számára kedvezőtlen környezetet biztosítsunk a bőr lipidjeit el kell távolítani. Többféle gomba ellenes sampon van, amit mi előnyben részesítünk, úgymint a Malaseb (állatorvonál vagy e-mailen történő rendeléssel elérhető. A legolcsóbb amit mi találtunk az a Valley Vet Supply a www.valleyvet.com címen érhető el), Nizoral (könnyen hozzáférhető bármely drogériában, és használ) valamint a Micro-Tec Gyógysampon. (baktérium, gomba és micróba ellenes szerek keveréke amely szintén a www.valleyvet.com címen elérhető)

Hetente kétszer kell megfürdetni kezdetben a Westiet, több héten keresztül. A sampon habját 10-15 percig a bőrön kell hagyni, azután leöblíteni. Néha a Westi viszketni fog a helyi kezelés után. Ez nem a sampon hatása, sokkal inkább azt mutatja, hogy a zymogen méreganyag felszabadul a gomba sejtfalából, ahogy a kórokozó elpusztul. Ez a reakció el fog múlni, amint a fertőzés megszűnik. Amint az állapot javul, a Westiet már csak hetente egyszer kell fürdetni, további jónéhány héten keresztül, vagy addig amíg a bőr egészséges nem lesz. A nem lemosandó kondicionálók, mint a ResiCort és ResiChlor szintén hatásosnak bizonyultak néhány esetben. (állatorvonál vagy e-mailen történő rendelésser elérhető. A legolcsóbb amit mi találtunk az a www.upco.com címen érhető el)

Azoknak a kutyáknak akiknél súlyosabb a helyzet, vagy akik rezisztensek a helyi kezelésre, szájon át adott ketoconazole (márkanév: Nizoral) adható több hétig (a fürdetések mellett). Az eredmény általában 1-2 héten belül látható, de a terápiát még 3-6 hétig folytani kell. A ketonozale nagyon hatásos, de a lehetséges mellékhatások és a magas költségek miatt csak közvetlen állatorvosi ellenőrzés mellett szedhető.

Figyelem a Malassazia rosszul reagál a prednisone-ra, és ez nem használható fő kezelésként. Bár a súlyosságtól és a kiterjedésétől függően a kortizon injekció és/vagy egy rövid prednisone kúra segíthet, hogy a Westie a gyógyulás útjára lépjen.

Hogy működik a Ketoconazole?

A Ketoconazole kapcsolatba lép a gomba sejtfalának szerkezetével. A gombától és az alkalmazott mennyiségtől függően a ketoconaole úgy öli meg a gombát, hogy gátolja a gomba szaproodási képességét.
A leggyakoribb mellékhatás a hányinger, hányás és hasmenés. Ezeket enyhíthetjük, ha a ketoconazole-t étellel adjuk, vagy több kisebb dózisra osztjuk (általában fél vagy negyed tabláttát adunk naponta kétszer a betegség súlyosságától függően) Ha a hányinger súlyos, akkor az a kezelést meg kell szakítani.

Nem szabad alkalmazni a ketoconazolet azoknál a betegeknél, akik korábban máj betegségben szenvedtek vagy csökkent vérlemez (bood dotting cell) szintjük van. Ha a ketoconozale terápiát egy alkalommal több hónapig folytatják, akkor az állatorvos megvizsgálja a máj enzimeket, és tejes vérképet készít. (ellenjavallat: Imadazole gombaellenes gyógyszerek és az egyidőben adott antihisztaminok emberek esetében életveszélyes szabálytalan szívműködést okozhatnak. Ennek megfelelően azt javasoljuk, hogy tartózkodjanak az antihisztamin adásától amíg a ketoconozale-t adják)

Figyelem: a Ketoconozale egy drága “emberi” gyógyszer és mivel csak néhány állatorvos tart belőle készletet, néha a környékről kell megszerezni, vagy online illetve emailen megrendelni a gyógyszertárból. A legkevésbé költséges e-mailen történő rendelést teljesítő hely amit mi találtunk a Costco (www.costco.com).

A MALASSEZIA NEM FERTŐZŐ
Vissza az elejére
JEEM jelenleg offline Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához 1 / 1 oldal [3 H.sz.] Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése
Fórum index » Csevely az egyes fajtákról » West Highland White Terrier
Ugrás:  

Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban


Technikai és egyéb segítség: admin@site.hu
Értékesítés-információ: sales@site.hu


Copyright © 2005-2014 Site.hu