Pet.Site.Hu - Kutyás Fórum és Galéria - Minden ami Kedvenceinkről szól
Pet.Site.Hu
Kutyás Fórum és Galéria - Minden ami Kedvenceinkről szól

Segitség!Segitség! 

RegisztrációRegisztráció BelépésBelépés  GalériaGaléria KeresésKeresés Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned

Pontos idő: 2020 Aug. 4. Kedd 9:04
Időzóna: (GMT +1 óra)
Fórum index » Csevely az egyes fajtákról » West Highland White Terrier
Ugrás:  
A hobby-kutya NEM selejt kutya !
Moderátorok:  Adri & Spiky, Mooney, T.J.
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához 1 / 1 oldal [1 Hozzászólás] Téma megjelölése olvasatlanként :: Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése
Szerző Üzenet
T.J.
falkavezér
falkavezér

Neme: Neme:Férfi Kor: 58
Csatlakozott: 2005.02.04., 22:26
Hozzászólások: 11582

HozzászólásElküldve: 2008 Ápr. 21. Hétfő 19:30    Hozzászólás témája: A hobby-kutya NEM selejt kutya !
Téma leírása: Néhány félreértéseket tisztázó és felesleges vitákat megelőző gondolat
Hozzászólás, az előzmény idézésével E hozzászólás és az utánnakövetkezők megjelölése olvasatlanként

Gyakori félreértésre és a félreértéseken alapuló - felesleges - vitákra ad(ott) okot itt a fórumon is, hogy vannak, akik azt gondolják a "hobby" kutyának nem feltétlenü kell törzskönyv, mondván: "Nekem nem kell papír, úgysem akarom kiállításra vinni !"

Azt azonban le kell szögezni, a hobby-kutya nem azért hobby-kutya, mert nincsenek papírjai. Legalábbis a fórum tagjainak döntő többsége szerint.

Mit érdemes tudni a hobby-kategóriáról ?

Nézzük talán először a tenyésztő szemszögéből:

McMonique írta:

Akkor most csak és kizárólag magamról beszélek !

Csak olyan szuka fedezését vállalom, akinek minimálisan van tenyészszemléje ! Nincs is sok fedezésem ebből adódóan egy évben. Ha tetszik a szuka, és jó a vonala is, és a gazdának is tetszik az ajánlatom, akkor szívesen fedezek kölyökért is. Tehát ez már egy komoly szűrő. Ebből következik, hogy a kölyköknek korrekt papírjaik lesznek. Kiválasztom az alomból az általam legjobbnak tartott kölyköt. Egy ilyen kölyköt hobbi célra adok el, amire szintén garanciát vállalok. Ez már egy ford, vagy opel kategória. Igaz nem negyvenezer. De minden stimmel nála, és akár még később komoly kutya is válhat belőle, de ebbe most ne menjünk bele. Itt a szukásról is elmondható, hogy nem egy sarki kutyával fedztette be a szukáját, hanem igyekezett egy olyan kant keresni, aki már bizonyított, igy vagy úgy. Ezt már lehet tenyésztői munkának nevezni.


Saját almot csinálok. Ha akarok megtartani babát, akkor kiválasztom magamnak a legjobbat. Kiválasztom a kiállítási potenciával rendelkezőt. A többit eladom hobbi célra. Ezeknek a kicsiknek a szülei több szűrővizsgálaton átesett, kiállítási eredményekkel rendelkező kutyák. De ezek is csak hobbi kutyák. Szerintem ez is csak ford, vagy opel kategória. Garanciát vállalok az egészségükre, idegrendszerükre. S nyilván nem kiállítási árban keresik gazdáikat !

Szóval ne hidd, hogy minden almom minden tagja, extra szipi-szupi tenyész és kiállítási kategória. De ezek az erős középosztály képviselői !
Szűrt és minősített szülőkkel. Korrekt papírokkal, garantáltan oltva és féreghajtva, szocializálva stb.

A kiállítási kutya csak részletekben külömbözik a hobbi kutyától. Egy jobb szögelés, jobb tűzés, stb. Ezek csak apróságok, amit egy laikus észre sem vesz. Tudod hányszor hallottam elégedett laikus gazditól, hogy az Ő kutyája szebb mint amit én magamnak választottam. Ezen csak mosolygok, mert tudom, hogy miért választottam azt amit választottam.

Szóval azt gondolom, hogy itt az alap gondolatokkal van a baj. Egy tenyésztő mindíg keresi a következő generációt, és ha szerencséje van, akkor meg is találja. A többi ahogy fogalmazol a "selejt" megy hobbi célra, pedig azok is kifogástalan "tökéletes" kiskutyák.

Volt egy szukám. Gyönyörű kölyköket szült ! Aztán csak hobbi célra tudtam minden kölykét eladni, mert bizonytalan volt, hogy mivé fejlődnek a kiskutyák. Itt a forumon is volt tőle kölyök. Gyönyörű kutya, szuper mérettel csontozattal, csodás fejjel, stb. És félheréjű !

És akkor mi van ? egy remek társa a gazdájának, szép a megjelenése, kitünő az idegrendszere, asszem most négy éves, és csak oltásokra járnak a gazdák, az orvoshoz. Nem ez kell ? Nem ez a boldog kutyás család ?

Az a jó, ha olcsón megveszik az összetákolt kiskutyákat, és állandóan az orvosnál ülnek, vagy annyira instabil a kutya idegrendszere, hogy a saját gazdája nem tud vele együtt élni ? Esetleg megharapja a saját gazdáját is. Tényleg ez kell ?
*****************************

De hozhatunk példát a "másik" oldalról is, vagyis arra, hogy milyen "veszélyeket" rejthet magában a kellő körültekintés hiánya.

Adri és Spiky írta:

Van egy kutyám. Jövő csütörtökökön betölti a 2. életévét. Nagyon Boldog
Ivartalnított kan kutya, egészséges, szép, okos? lol , és totál zakkant nagy vigyor (olyan mint a gazdája Neutral )...
Spiky névre hallgat, ballagásomra kaptam. Gyakorlatilag semmit nem tudtam a westiekről, olvastam könyveket a kutyákról, de a vásárlása előtt nem is gondolkoztam azon, hogy talán beteg is lehet...
Hál' Istennek volt akkora mázlim (amekkora soha nem volt még életemben), hogy semmi baja nincs, pedig semmiféle papírja sincs (apja tk-s). Mint már korábban szóba került, az apjának van egy - mint kiderült - örökletes betegsége. Vakságot okoz.
Mivel az én kutyám még csak 2 éves, ez nem jött elő (még...). Az apja tavaly töltötte be az 5-et.

Kedves Katus!
Tuti, hogy benned is felmerült -mint sokan másokban- ok-ok, de ez kit érdekel... tudod engem... mivel, ha lett volna egy csöppet több eszem nem megyek bele egy ilyen kutya vásárlásába... Előjön az, hogy nem szeretem... Ó, dehogynem.. sajna jobban szeretem néha, többre becsülöm, mint saját magam, vagy a környezetemben sok-sok embert. Nekem olyan, mint egy családtag, a legeslegjobb barátom, és imádom. Feltétel nélkül. Az életem is odaadnám érte... lehet. hogy ez most így furcsa, de ez van... és éppen ezért követtem el az egyik legnagyobb hibát... nem jó helyről vettem.
Még áldom az eget, hogy velem van, de a fent említett okokon kívül sajna nem tudom, hogy még mit hord magában... és ha hord, akkor lehet, hogy ezért fog korábban elmenni... ha nem, akkor tényleg megköszönöm Istennek, hogy velem van és védi őt és engem... Szomorú és nehéz ezeket a sorokat leírni, de sajnos minden nap előjön a rettegésem, hogy Úristen, mi lesz, ha..

Mónika csak azt akarta mondani, hogy ott a HA...
Mivel az én kutyám már ivartalanítva van, én nem fogom elkövetni azt, amit előttem már sokan elkövettek... Nem fogom tönkretenni azt a csodás fajtát és ezt a szeretnivaló társat, amelyet sokan roncsolnak. És itt szeretném megköszönni azoknak, akik csak papírral, szűrten adnak el kiskutyát. Remélem az Ő gazdijaiknál nem lesz ott a HA...

Ennyit szerettem volna és ez most elég volt egy kiadós bőgéshez...

Akit érdekel és végigolvasta, megköszönöm Neki, lehet, hogy hülyeség, de nekem ez a véleményem...

+ hozzáadva: 2009.07.01.
Azóta kiderült, hogy epilepsziás és napi 2x-es gyógyszer adagot kap (emberi gyógyszer) és roham esetén is olyan gyógyszert adok neki, ami felnőtt ember!-eknek való... Szomorú
Spiky 2006. május 1-jén született.
*****************************************


Legutóbb T.J. szerkesztette (2008 Ápr. 27. Vasárnap 7:04), összesen 1 alkalommal
Vissza az elejére
T.J. jelenleg offline Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához 1 / 1 oldal [1 Hozzászólás] Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése
Fórum index » Csevely az egyes fajtákról » West Highland White Terrier
Ugrás:  

Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban


Technikai és egyéb segítség: admin@site.hu
Értékesítés-információ: sales@site.hu


Copyright © 2005-2014 Site.hu